Wednesday, November 18, 2009

Sabah (Turchia): I Diari di Mussolini

Musevi düşmanı faşist diktatörün Musevi sevgilisi

ŞULE GÜNER

23.11.2009

Margherita Sarfatti, İtalyan lider Benito Mussolini'nin sevgilisi Claretta Petacci'nin günlüğünde adı geçen "öteki kadın". Sarfatti, Mussolini ile 26 yıl aşk yaşadı
Geçen hafta İtalya'da yayınlanan bir kitap, 20'nci yüzyılın en tartışmalı liderlerinden biri olan Benito Mussolini'nin mahremiyetine uzandı. İtalyan devlet arşivlerinin tozlu raflarından indirilen Mussolini'nin sevgilisi Claretta Petacci'nin günlüğü, liderin sadece aşk yaşamı değil; siyasi görüşleri ile ilgili "bilinmeyenleri" ortaya çıkardı. "Siyasi bir lider ve onunla ölüme giden oyuncu sevgilisi" tarihi gerçeğini değiştirmeyen "Bilinmeyen Mussolini" isimli kitabın asıl ilgi çeken karakteri, günlükte adı geçen, Mussolini'nin ikinci sevgilisi Margherita Sarfatti'ydi. İhtiraslı karakteri ve sanatçı kişiliğiyle, Musevi gazeteci Sarfatti.

MUSSOLİNİ İNKÂR ETTİ
Kitabının İtalya'da yayınlandığı gün konuştuğum deneyimli gazeteci Mauro Suttora, Mussolini'nin sevgilisi Claretta Pettaci'nin 1932-1938 arasında tuttuğu günlüğün, ülkesinde bomba etkisi yarattığını söylüyordu. Kitabı, Mussolini'nin Musevilere karşı işlediği suçları tahmin edildiğinden yıllar önce planladığını anlatıyormuş. İtalya şu an bunu tartışıyormuş, tarihçiler şaşakalmış...O hararetle işin tartışmalı kısmını anlatırken, ben kadınsı duygular içinde sevgilisini ipe gidecek kadara seven Pettaci'nin tuttuğu 1937 ve 1938 tarihli notlara göz atıyorum. "Sarfatti hayatımın hatası. Onunla eskiden neden birlikte olduğumu bilmiyorum." "Son derece itici, sıkıcı, fazlaca cüretkar bir insan. Üstelik benden 4 yaş büyük. Benim büyük aşkım sensin Claretta" diye Mussolini'nin sözlerini not düşüyor Pettaci. Sevgilisinin başka kadınlarla birlikte olduğunu biliyor. Bense, Petacci'yi bırakıp o "ikinci" kadının peşinden sürükleniyorum.

VARLIKLI AİLENİN KIZI
İtalyan lider Benito Mussolini'nin hayatına siyasi kariyerinin başında giren ve 26 yılını kaplayan, çok yönlü ve ele avuca sığmaz bir kadın karakter. Feminist. Hem sağ, hem de sol görüşlü. Edebiyat ve sanat aşığı. Ama her şeyden önce, gazeteci ve kadın. İşte bu son ikisi onu meslektaşı Mussolini ile buluşturuyor. Musevi asıllı zengin ve elit bir İtalyan ailenin kızı Margherita, Mussolini'ye gönlünü kaptırıyor. Papa Pius X (1903-1914) ile dost olan Venedikli mali müşavir babanın haşarı kızıydı. Sanata, resme ve şiire karşı ilgi doluydu. Venedik Bienali'nin kurucusu olan eğitmeni Antonio Fradeletto'dan sosyalizme sanat penceresinden bakmayı, İngiliz yazar-şair John Ruskin'i, Karl Marx'ı öğrendi. 1898'de, 18 yaşındayken babasının itirazına rağmen Cesare Sarfatti ile evlenip Gassini olan soyadını değiştirdi. Kendisinden 13 yaş büyük kocasını Sosyalist Parti'ye üye olmaya ikna etti. Sanat tarihi ve politik dünyaya olan ihtirasından başı dönen Sarfatti, 1902'de eşi ile birlikte dünyasını değiştirmek üzere Milano'ya, bir apartman dairesine taşındı.

MİLANO'DA YENİ BİR YAŞAM
Kendini Milano'nun yüksek sosyetesi içinde bulan genç kadın, bir yandan da sanat tarihi ve feminizm üzerine yazılar yazmaya başladı. 1908'de babasının ölümüyle yüklü bir mirasa konan Sarfatti, daha lüks bir apartman dairesine taşınıp, burada verdiği davetlerde hayatının seyrini değiştirecek insanlarla tanıştı. Sosyeteye ayak uydurup Como Gölü yakınındaki Il Soldo isimli villayı satın aldı. Sarfatti, artık Milano sosyetesinin, sanat ve edebiyat dünyasının her çarşamba evinde buluştuğu isimdi. Edebiyatta fütürist hareketinin kurucusu Tommaso Marinetti ile de evindeki bir partide tanıştı. Çevresi ona 1909'da "Avanti!" gazetesinin sanat eleştirmenliğini getirdi. 3 yıl sonra 1 Aralık 1912 günü, yeni bir isim gazetenin müdürü olarak atandı: Benito Mussolini. İkisi çok iyi anlaşmıştı. Bir süre sonra iş arkadaşlığı romantik bir ilişkiye dönüştü. 2 yıl süren "Avanti!" günlerinden sonra, Mussolini savaş yanlısı, müdahaleci bir tutum içine girerek Sosyalist Parti'den ve "Avanti!"den ayrıştı. 1914'te Il Popolo d'Italia isimli yeni bir sosyalist gazetesi kurdu. Sarfatti de 4 yıl sonra Mussolini'nin peşinden Il Popolo d'Italia'ya gitti. Bu transfer, ilişkilerini her iki anlamda da perçinledi. Mussolini siyasi olarak aktif olmaya başlarken, arkasında halka hitaben yaptığı konuşmaların metinlerini yazan Sarfatti vardı. Roma'da Ekim 1922'de sosyalizme karşı düzenlenen, Mussolini'nin gücünü ilan ettiği tarihi protestoya katıldı. Artık saklayacak birşeyi yoktu. Kocasının ölümünün ardından Mussolini'nin Roma'daki evine taşındı. Ama hala Lider'in anti- Semitik politikalar güdeceğine inanmadığını söyleyip durdu. İkisi, 26 yıl birlikteydi. Ta ki Mussolini, 1938'de Musevi karşıtı kanunları uygulayana kadar. Sarfatti, bunun ardından ikinci oğlu Amadeo'nun peşinden Arjantin'e gitti. 1947'ye kadar İtalya'ya gelmedi. Döndüğünde Mussolini'nin izleri silinmişti.

http://www.sabah.com.tr/Gundem/2009/11/23/musevi_dusmani_fasist_diktatorun_musevi_sevgilisi

No comments: